Mål, tankar och styrning på våran uppfödning

Våra tankar omkring avel riktar sig främst på hälsa, vi strävar efter robusta, välproportioneliga samt "standard"enliga katter. Mycket av Abessinier och Somalins karaktär ligger i pälsen och det är där vi börjar när vi letar efter kombinationer i vårat katteri. Vi letar och strävar efter vältickade varma pälsar och tankarna får gärna dra iväg till vildkatter såsom pumor och lejon som första intryck. När det gäller Somali så vill vi att katterna ska vara välpälsade i krage, svans och byxor, i övrigt vill vi ha en något kortare päls för att förstärka uttrycket av katten som helhet.

När det gäller kropp vill vi ha en atletisk kropp som när man håller i katten nästan ska kännas som en enda muskel, katten får absolut inte kännas slapp eller se knubbig ut, utan ska ge ett balanserat intryck. Somali är en medelstor katt, men jag skulle vilja påstå att det är en katt i "lättviktar" kategorin bland kattraser.

Huvudet vara balanserat, inte assymetriskt på något sätt. Stora vakna ögon som ger ett milt men samtidigt vaksamt uttryck, här skiljer det sig en del i om vi föredrar ett maskulinare eller femeninare uttryck.

Den mentala hälsan kan inte nog understrykas, man kan inte ha en neurotisk eller aggressiv katt och detta måste sägas gå allra först i vårat val av avelsdjur.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0