En lugn helgDet har varit en lugn grå januarihelg som spenderats tillsammans med Ida och samtliga katter, vi har unnat oss och katterna god mat och gott sällskap. Sen Puchi flyttade till sin nya familj har vi kunnat ägna oss mer åt det två återstående kattungarna och arbetat med hantering och bara mys;-) Shakko är en väldigt lugn katt som man kan bära runt på och som inte tröttnar i första taget, det bästa Shakko vet är att vara med och vara delaktigt där det händer och ibland känns han mer som en hund än som en katt. Mamma Fenja har också ett gott öga till killen och de har alltid haft en tigth relation som nu börjar bli lite "urvuxen". Ni som läser bloggen och som tvekar på grund av Shakkos ålder behöver inte oroa er för att han inte skulle knyta an till er, det är inte åldern som gör det utan hur stabil i psyket katten är. Shakko och Aby & Somali generellt har lätt att knyta kontakt och band med nya människor eftersom de i regel är väldigt sociala och nyfikna katter.

Hoppas att solen återvänder i veckan så man får en liten försmak av vårvärme och vårsol.

Mvh Daniel & Ida och alla katterna

Shakko letar fortfarande hem

Shakko söker fortfarande efter en ny familj att lysa upp dagarna för!

Shakko är född 21 september-08. Han är idag 24 januari-09 4 mån och 3 dagar. Shakko försöker fortfarande snutta på mamma!

Katttorsdag

Katterna härjar med mig och det är knappt man hinner med att uppmärksamma kattungarnas alla upptåg och hyss, man börjar bli van och jag kan säga till er alla att kattungar hjälper till att bättra på tålamodet.
 
Idag skulle jag efter en lång dag ta mig ett bad och verkligen försöka att koppla bort skola och tentor och det kaos som universitetsstudierna nu mera står för.

Jag häller upp det varma vattnet medans alla fyra katterna observerar mig med stora ögon och undrar vad jag håller på med, jag går för att kolla något i sovrummet och under denna korta tiden har någon av katterna hoppat i plurret och jag hör tassar och ett frentetiskt jobbande för att ta sig ur badkaret. Jag hinner knappt vända i steget förrns jag ser en röd blöt tuss fara in igenom vardagsrummet med de andra katterna hack i häl för att förhöra och kolla läget. "Lille" Shakko är helt dygnsur och slickar sig frenetiskt medan jag går å hämtar handuk för att torka honom. Tur att man bara har "bra" hälsosamma grejor i badet!

Shakko blev iaf snabbt torr och när jag har sjunkit ner i mitt efterlängtade bad sitter snart den lille röde filuren och tittar på mig med en lika frågande blick som förut, "lägger du dig i det där blöta frivilligt!" Det är alltid högt i tak och aldrig händelsefattigt med Aby!

.


Somalirasens historia och färger

För att berätta somalins historia måste man först se på abessinierkattens historia. Abessiniern (kallas ofta aby) är en mycket gammal ras, den erkändes som egen ras redan 1882 i Storbritannien. Det finns påståenden att abessiniern kom från Abessinien (nuvarande Etiopien) och att den har släktskap med de gamla egyptiska katterna som avbildats i pyramiderna. Detta kan man säkerligen ta med en stor nypa salt. Det är däremot helt sant att fru Barret-Lennard tog med sig en katt ifrån nordöstra Afrika 1868, denna katt, som hette Zula, hade bara sin viltfärg och tickingen gemensamt med de katter vi idag kallar abessinier. Dagens aby får anses vara resultatet av en skicklig och systematisk brittisk avel med inhemska katter.1953 importerades den första abyn till Sverige från Storbritannien, det var katten Nigella Fern. Under andra världskriget var inte kattavel det som stod högst i prioritet i England.

Flera olika raser var kraftigt decimerade efter kriget. Några få entusiaster letade upp de katter som liknade abessiniern till utseendet och startade en ny avel. Några av dessa abessinier med okänd härstamning hade med stor säkerhet långhåriga förfäder, där introducerades långhårsanlaget.


Det var stor skam att få långhåriga abessinier, dessa kattungar smusslades bort för avlivning eller skänktes bort som sällskapskatter. I början på 1960-talet fick abyuppfödaren Evelyn Mauge i USA upp ögonen för dessa vackra, men oönskade långhåriga katter. Hon började på allvar att medvetet föda upp den långhåriga versionen av abessinier och rasen fick namnet somali. Det namnet var ganska naturligt då Somalia är grannland till dagens Etiopien (f d Abessinien).


Under många år var somaliaveln icke helt rumsren betraktat från aby-håll. Katterna höll inte speciellt hög kvalitet enligt rasstandarden. Men under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet fick somalin det uppsving den verkligen förtjänar. Många nya uppfödare blev intresserade av rasen och en mer målmedveten avel kunde därmed påbörjas.

Till Sverige kom första somalin 1982, det var Gudrun Calvert, Sinians uppfödning, som importerade den norskfödda sorrelhonan Sanddrop´s Lucy (10 v på bilden).


Hämtat från AbsolutKattklubbs hemsida (ASK) Text av Annika Burman, f d somaliuppfödare

De flesta som äger en somali vet rasens amerikanska historia. Men visste ni att det finns en engelsk också? Den följer nedan och är skriven någon gång 1982 av Iris Wiseman, aby-uppfödare redan på 1950-talet.


Det var med stort intresse jag läste om utflykten till Frankrike, som Essex kattklubbs medlemmar gjorde. Där såg de för första gången somalin och hur mycket uppmärksamhet rasen fick. Det här kom mig att minnas lyckliga stunder! Fick låna några äldre exemplar av CFA:s årsbok och i ett exemplar från 1978 fanns det en artikel om hur rasen togs till vara i USA och Australien. De australiska linjerna kom från en engelsk avelshane, som hette Bruerne Achilles. Han var den första avelshanen jag ägde och kallades för Gus. I hans stamtavla fanns en del katter med okänt ursprung. Gus hade en underbar färg och var helt utan vitt. Han blev uppkallad efter en tennisstjärna, Gussie Moran, som var berömd för sina spetsprydda underbyxor. Det var precis så Gus såg ut. Han hade mörkt röd päls och det verkade som om han gick i golfbyxor. I flera av kullarna efter Gus dök det upp långhårsungar, en av dem, en hona exporterades till USA.

Men den verkliga starten på somalins historia började för mig på Kröningsdagen, den 2 juni 1952.

Min familj samt några vänner firade dagen tillsammans och såg kröningen på tv. När vi åt lunch fick någon plötsligt se ute på gatan en äldre dam, som kom dragandes på en barnvagn. Hon svängde in på vår uppfart och vi gick ut för att se vad hon ville. Vi blev ordentligt överraskade! I vagnen satt en bedårande liten aby! Damen födde upp abessinier under katterinamnet Artrazom. Hon hushållade för en pråmkapten i Gravesend och nu ville hon låna Gus till sin hona. Jag sa att det gick bra och honan blev parad. Senare fick jag ett brev från henne, där hon meddelade att honan var dräktig, och jag trodde att det var det. Men, omkring 5 månader senare, kom damen inpromenerandes igen och lämnade över en kattunge med orden "Ni kan ta den här!" och så var hon borta igen. Jag stod där och höll i en av de sötaste kattungar jag sett. Hon hade en underbar färg, en svans som en räv och en fin liten krage.


Efter att jag hämtat mig försökte jag hitta uppfödaren, men hon hade redan gått. Jag skrev till henne och sa att jag inte hade en aning om hur detta kunnat hända och tänkte, att henne hör vi inte av mer. Men hon kom tillbaka med sin hona och den gången blev det två långhår, av vilka den ena exporterades till USA.


Ungefär samtidigt köpte jag en hona av Edith Menezes som parades med Gus. Även där kom det långhår, varav en gick tillbaka till Mrs Menezes. Eftersom Gus även gav röda ungar frågade jag hans uppfödare om han hade mer information om hans bakgrund. Jag fick en chock när jag fick reda på att en aby i stamtavlan, vars mor hade okänd bakgrund, hade hållit bröllop med en chinchilla som bodde längre ned på gatan.


Vi kallade ett av våra långhårsbarn för Houdini, (utbrytarkungen) eftersom hon kunde öppna både dörrar och fönster. Hon bodde hos oss tills hon var 10 år, då hon öppnade ytterdörren, kom ut på gatan och blev överkörd direkt. Vi har aldrig glömt henne och jag är glad över, att vi just nu har en liten långhårig flicka och 4 andra flickor som borde föra långhårsgenen vidare.


Jag slutar med att önska lycka till till dem, som återfört somalin till England, och ser fram emot den dag när jag ska få se en blå somali.

Hämtat ifrån AbSolutKattklubbs hemsida (ASK). Översättning Gudrun Calvert

Färger

Viltfärgad - n

Ger ett varmt rödbrunt intryck. Den tickade* pälsen gör katten mörkare över rygg och sidor än under buken. Tickingen ska vara svart. Bottenfärgen ska vara så djupt och rent orange som möjligt.

Ögats konturlinjer ska vara svarta, och detta tillsammans med övriga ansiktsmarkeringar ger ett dramatiskt intyck


Blå - a

Katten ser varmt blågrå ut. Mörk stålblågrå ticking* och svanstipp.

Bottenfärgen ska vara varmt gräddfärgad, men dagens katter har ofta för kall ton i botten på ryggen. Buken och benen har dock oftast den önskade varma färg som står i fin kontrast till den mörka tickingen.


Sorrel - o

Ska ha klar varm kopparröd färg med chokladbrun ticking*. Bottenfärgen bör vara djupt aprikos.

Trampdynorna ska enligt FIFes standard vara någonting mellan kanel och choklad, men i själva verket har de alltid en gammaldags rosa färg.


Fawn - p

Katten ser varmt beige ut och är tickad* med en mörkare beige färg. Bottenfärgen ska vara gräddfärgad.


Svartsilver - ns

Ska ha en rent silvervit bottenfärg och vara tickad* med svart.

De ovanliga silverkatterna har större färgkontraster än varianterna ovan. Den rent vita färgen är svår att uppnå för silveruppfödarna eftersom inparning av de vanligare färgerna (ovan) ibland ger en varmare, något gulaktiv färgton på vissa ställen (s k rufism).


Blåsilver - as

Denna katt ska ha en rent silvervit bottenfärg med mörk stålblågrå ticking*.

Denna katt har en jämn färg över hals, bringa och ben. Ränder och markeringar på ben och kropp är ett skönhetsfel som kan förekomma hos samtliga färgvarianter.


Sorrelsilver - os

Ska vara rent silvervit i bottenfärgen och ha chokladbrun ticking*.


Fawnsilver - ps

Denna mycket ovanliga färgvariant ska ha rent silvervit bottenfärg, tickad* med en djupt varmt beige färg.


* Att ett hårstå är tickad innebär att det är bandat i en ljusare och en mörkare färg. Spetsen av hårstrået har alltid den mörkare färgen. Tickingen finns främst på kroppens översida och sträcker sig ner över svansen och benens utsida. Det är täckhåren som är tickade.


Rasstandard


Huvudet
är kilformat av medium storlek, hjässan bred. Konturerna mjuka och behagfulla. I profil visar huvudet en mjuk kurva med varken stopp eller rak nos. Nosen är medellång. Hakan fast och välutvecklad. Nospartiet får inte vara spetsigt. En svag inbuktning bakom morrhårskuddarna är önskvärt men en knipt nos fel.

Öronen är relativt stora och med bredd i basen. De ska ha en aning rundad spets och tummarkeringar på baksidan. Tofsar på spetsen är önskvärt. Öronen ska vara brett ansatta och lystrande (alerta).

Ögonen ska vara stora och mandelformade samt sitta brett isär. De ska vara strålande och uttrycksfulla. Färger: bärnsten, gröna eller gula. Ren klar intensiv färg och konturlinjer i tickingens färg.

Halsen ska vara graciös.

Kropp medium storlek och längd, fast, smidig, lätt att fatta tag om och muskulös.

Benen ska vara seniga, smala och höga samt i proportion till kroppen. Tassarna små och ovala.

Svansen
Abessinier/Somali: ganska lång och avsmalnande, bred vid basen.
Somali: välpälsad.

Pälsen
Abessinier: kort, slät och tätliggande. Två eller tre band på varje hårstrå med den mörkare spetsen ytterst.
Somali: extremt fina hårstrån och mycket tät. Ju tätare päls dess bättre. Strukturen ska kännas mycket mjuk. Medellång förutom på skuldrorna, där den kan vara lite kortare. Företräde ges till de katter med välutvecklad krage och "knäbyxor". Två eller tre band på varje hårstrå med den mörka spetsen ytterst. Tickingen kommer långsamt. Pälsen är inte färdigutvecklad förrän vid 2-årsåldern. Hänsyn till detta ska tas vid bedömning av kattungar och unga katter.

Anmärkningar
Vitt tolereras endast på hakan och under näsborrarna.

Fel
Huvudför djupt stopp, för mycket markeringar i ansiktet
Öronsmå eller för högt ansatta
Ögonför runda, diffus färg, avsaknad av konturlinjer
Kroppkraftig och kortbent
Svansringmarkeringar på svansen
Pälskall eller sandfärgad ton, spökmarkeringar eller andra tabbymarkeringar på kroppen eller benen
Fel som utesluter certifikat
Huvudsiamestyp eller runt huvud
Benränder på samtliga fyra ben
Svanspiskformad
Pälsgrå eller för mörk eller för ljus bottenfärg, för lite eller avsaknad av ticking på delar av pälsen där det är önskvärt, obrutet halsband, markeringar på magen och bröstet, vit medaljong, vitt som sträcker sig ned till bröstet

Poängskala

Totalt100 poäng
HuvudGenerell form (totalintryck), nos, käkar och tänder, hjässa, öronens placering och form15
ÖgonForm och färg10
KroppForm, storlek, benstruktur, benens höjd, tassarnas form, svansens form och längd20
Pälsfärg25
ticking15
struktur10
Allmäntillstånd5


 


Utkast: Alla tre ...Alla tre på rad. Solkatter är ofta det roligaste solen har att erbjuda,  det kommer små kvittrande ljud av upphetsning när de ser en solkatt röra sig över golv och väggar. Det är väldans roligt att leka solkatt med alla fyra å se vem som kommer på det smartaste sättet att komma nära den. En varning utfärdas dock att inte göra detta på ställen där man har saker som man är rädd om för ibland kan man tro att man har flygande hundar

Uppfödningspolicy

I vår uppfödning använder vi bara katter med känd status för genetiska sjukdomar som PRA och PK. Vi blodgrupperar alltid de katter som vi använder i avel för att undvika att kattungar och kattmor har olika blodgrupper. Vi kollar Patella luxations status på katterna och besiktar dem innan varje parning.

En katt formas av arv och miljö och vi har ambitionen att ha noga igenomtänkta kombinationer och en så god uppväxtmiljö som möjligt med extra hänsyn taget till nutrition och stimulans. 

När man köper katt ifrån S*Nogitsune's

-Minst 12 veckor gammal
-Stamtavla ifrån SVERAK
-Chipmärkt
-Vaccinerad 2 ggr emot Kattpest/Kattsnuva
-Avmaskad 2 ggr (Axilur)
-Veterinärintyg som inte är äldre än 7 dagar
-Dolda felförsäkran i Agria
-En individuell kattungeförsäkring i Agria som övertas av kattungeköpare
-Självklar support ifrån oss!
-Kattunge-kit ifrån Royal Canin
-Ett utförligt informations- och individuellt häfte om katten.

När vi lägger upp planer på kombinationer kan man lämna intresseanmälan för att få vara med ifrån början!

 


Hemsidor & Intresseföreningar

http://www.absolutkattklubb.se/ (kattklubb som vi är med i)
http://www.abysomali.se/ (nordisk intresseförening för aby och somali)
http://www.sverak.se/
http://www.narya.se/ (Fenjas uppfödare som förnärvarande tagit en paus med uppfödningen)
http://www.alltomkatter.se/ (ett brett kattforum där det diskuteras om allt möjligt)
http://www.kennelaangenaam.se/ (en uppfödare av vackra Shibor *hundras*)
http://www.geocities.com/mojaves_2002/ (somaliuppfödare)
http://www.brunnbackens.com/index.html (abessinieruppfödare)

http://www.katt.nu/sjukdomar.htm

Fler länkar kommer med tiden

Söndag kväll

Nu har ännu en vecka och en helg snart gjort sitt och det har varit hektiskt. Veckan kulminerade i fredags med att jag gjorde en tenta på fyra timmar som kändes jobbig, fyra timmar går fort när man sitter och skriver tills man får kramp. Sen har man börjat att titta efter sommarjobb 09 och det är inte heller helt stressfritt, man måste tänka längre framåt ju äldre man blir. Dessutom har jag ägnat mina växter en översyn och det tar tid i anspråk. Fördriver tiden i övrigt med att lära mig att knyta amplar, en konst som för mig är väldigt användbar att behärska!

Intressenter för Shakko har börjat ramla in och det kan man ju förstå, han är en helt underbar kille inte bara på bild utan i verkligheten också och det är ju det som räknas i slutändan. Nu sover samtliga missar men det har varit full rulle här idag som det brukar, har klippt klor, tittat efter nya tänder på de små och kammat igenom samtliga katter. Abessinier och Somali-pälsar behöver inte mycket tid i anspråk utan där handlar det mest att kolla igenom och se så att katten ser fräsch ut, det är Hobbebobban som tar mest tid med sin otroliga päls och stora figur, Hobbe är inte helt med i kammningen men han är inte speciellt långsynt och överlag en positiv figur.

Både Ninja och Shakko får fortfarande snutta på Fenja, de börjar bli för stora för det nu men Fenja är nog glad så länge hon får vara deras mamma.

.En närbild som jag tyckte blev väldigt effektfull

Shakko

Shakko ligger i mitt knä och myser

Här ligger Shakko och visar upp sig. Shakko söker fortfarande nytt hem. Det skulle vara extra roligt om någon utställningsintresserad visade intresse för honom. Det är en lugn katt som har grace och elegans och som resten av våra katter älskar att sitta med vid frukostbordet.

Fönstertittare

Ninja sitter i sovrumsfönstret bland provsmakade aloe veror, kan hon vara den skyldiga tro?

Favoritfönstret i lägenheten, Ninja sitter och spanar på grannar och på att potentiella grillade sparvar ska flyga in i fönstret. Igår mådde Ninja inget vidare, hon hade ätit för mycket strömming och kräkts, inte roligt men det tog inte lång tid för henne att omgruppera och återigen ta kommandot över såväl fyrbeningar och tvåbeningar.

Förhoppningsvis kommer bloggandet att bli mer frekvent men inga löften ges om detta. 

Lektag i fåtöljen

Shakko sitter på Ninja och Puchi tittar fram under kudden. En vanlig syn då kattungarna var runt 10 veckor.

Förvirrande kanske att publicera en lite äldre bild men den var så rolig så jag kunde inte låta bli. Kattungen som står i centrum här är våran Ninja, ett namn som hon har beslutat att ta till sin yttersta spets. Varje dag prövar hon tyngdlagen med sin luftakrobatik och sin uppfinnesrikedom. Förhoppningsvis kommer det att blir fler små Ninjor som lyser upp vardagslivets tristess.

Förhoppningsvis kommer vi och Ninja att medverka vid NERKs kattutställning i Örebro i slutet på januari, kom och prata katt med oss och titta på alla underbara katter!  

Ett Gott nytt år!

Shakko ligger i soffan

Ett nytt år går av stapeln med fyra katter och två människor som huvudaktörer i vardagens cirkus. Man får aldrig tråkigt med katt! Nu rejsar de två återstående kattungarna med varandra dagarna i ända och lär varanda ny knep för att "underhålla" husse och matte. Sen Puchi lämnade oss för att leva tillsammans med hans familj i Växjö har det blivit lugnare, nu är det bara en fawn-dåre kvar i hemmet (alias Ninja).

Shakko som på bilden ovan ligger och myser med sin "amma" Hobbehuskatt pratar och har ofta något att säga när det serveras människomat. Roligast just nu är akvariet↑ tråkigast är det när de andra sover↓!

Mina krukväxter går numera igenom en prövningens tid och så också mitt tålamod då fönster är katteve för nyfikna små kattungar, fåglar är ju de roligaste som finns! De vuxna har lärt sig vilka fönster som går att sitta och spana i men de små har ännu inte förstått detta och deras storlek hindrar dem inte heller i samma utsträckning.

//människofolket

RSS 2.0