Aby & Somali special i Uppsala


Nu har vi varit på våran tredje kattutställning, vi börjar bli lite varmare i kläderna och denna gången förflöt det mesta smärtfritt. Våran nästa utmaning blir att ställa mer än en katt åt gången.

Utställningsdagen började för oss redan 04:00 med förberedelser och avresa till Uppsala, en resa som vi beräknade skulle ta ca 2 timmar å 30 minuter. Varken jag eller Ida är några mästare på orientering och vi tycker båda väldigt illa om stress, så marginaler är + för oss. Färden dit gick smärtfritt, vi såg en älg, mötte flera andra morgonpigga bilister och hade en sjungande (läs pratig katt) i baksätet. Shakko pratade hela vägen dit och halva vägen hem. Under utställningsdagen pratade han också en hel del med våra burgrannar, helst människor då de andra katterna var lite stingsliga och då Shakko inte är någon bråkmakare.Denna utställningsdag var ju inget undantag när det gäller den pågående värmeböljan, det var behagligt att åka dit men i lokalen var det varmt, det gick att härda ut men när vi skulle bära fram Shakko för bedömning slog dels nervositeten in och med den en upplevelse av värme och omslutande bakungn. Vi ställe för Anne Paluluoma-Sundholm, hon blev imponerad av Shakko både fysisk och psykiskt, hon sa dock att han behövde växa i sig och att tonårskroppen var lite oproportionelig. Shakko skötte sig utmärkt under utställningen och ville hela tiden vara med och undersöka omgivningarna.Måste tillägga att våra burgrannar var oerhört trevliga att prata med under dagen och gott sällskap får tiden att gå fortare, något som man ofta önskar under utställningsdagens långsamma vänttimmar. Vi ska anmäla oss till en ny utställning framöver, vart det bär av får vi se.Vid rodret för dagen
//Daniel

Det var inte igår......Det var så länge sedan jag uppdaterade bloggen att jag knappt minst det, orsaken är skolångest, tentaplugg och påbörjan av sommarjobb. Usch vad den senaste månaden har varit påfrestande, men nu är det ett annat kapitel som påbörjas för oss och katterna. Mera tid hemma och nya planer i katteriet börjar spinnas så långsamt. Har nyligen blivit biten av hoyafebern och börjat med detta rätt så stora samlarprojekt vid sidan om studier, katter och annat.

Våra fyra katter har gått på lågvarv på sistone om man bortser ifrån Ninja som alltid har något på gång och kräver att hon får vatten ur kranen så fort man är i ett rum som besitter en kran. Fenja har nyligen haft sitt första löp sedan hon slutade på p-pillrena, detta var riktigt jobbigt då fenja har laddat i flera månader för detta samt att detta pågick under de sista dagarna av tentaplugg... Men vi tog oss igenom detta och nu håller man tummarna att hon håller sig fram till Augusti.

Hobbe har nyligen haft några svåra dagar med hetsätning och de givna efterkommande kräk-stunderna, man kommer att vara välrustad inför småbarn om nu man skulle få detta i framtiden!Shakko har lärt sig att gå i sele och gillar detta, han berättar för samtliga grannar att han är ute högljudt. Shakko är den kramvänligaste katten i gänget och häromdagen kröp han upp spinnande på mitt bröst och låg där tills jag skulle göra annat, det var en "golden"moment mellan två killar och vi njöt i fulla drag. 


Mål, tankar och styrning på våran uppfödning

Våra tankar omkring avel riktar sig främst på hälsa, vi strävar efter robusta, välproportioneliga samt "standard"enliga katter. Mycket av Abessinier och Somalins karaktär ligger i pälsen och det är där vi börjar när vi letar efter kombinationer i vårat katteri. Vi letar och strävar efter vältickade varma pälsar och tankarna får gärna dra iväg till vildkatter såsom pumor och lejon som första intryck. När det gäller Somali så vill vi att katterna ska vara välpälsade i krage, svans och byxor, i övrigt vill vi ha en något kortare päls för att förstärka uttrycket av katten som helhet.

När det gäller kropp vill vi ha en atletisk kropp som när man håller i katten nästan ska kännas som en enda muskel, katten får absolut inte kännas slapp eller se knubbig ut, utan ska ge ett balanserat intryck. Somali är en medelstor katt, men jag skulle vilja påstå att det är en katt i "lättviktar" kategorin bland kattraser.

Huvudet vara balanserat, inte assymetriskt på något sätt. Stora vakna ögon som ger ett milt men samtidigt vaksamt uttryck, här skiljer det sig en del i om vi föredrar ett maskulinare eller femeninare uttryck.

Den mentala hälsan kan inte nog understrykas, man kan inte ha en neurotisk eller aggressiv katt och detta måste sägas gå allra först i vårat val av avelsdjur.

RSS 2.0